Rustige vakantie? Zeven tips!

Voor veel mensen betekent vakantie gewoon "minder werken", of "thuis werken". Dat klopt natuurlijk niet, je vakantie zou gewoon tijd moeten zijn die je écht tot rust komt.

In dit artikel vind je zeven heel simpele dingen die je kunt doen om te zorgen dat je vakantie echt vakantie wordt.

Geen van deze dingen kosten je echt veel tijd, maar stuk voor stuk kunnen ze wel zorgen dat je vakantie een stuk rustiger is.

En aan het einde van het artikel kun je een handige checklist downloaden, waarmee je alles zo kunt afvinken, om zeker te weten dat jij klaar bent voor de vakantie.

1. Bepaal de belangrijkste dingen die af moeten

Als het kan doe je dit 1 of 2 weken van te voren. Maak gewoon een lijstje van maximaal drie dingen die je écht af wilt hebben voor je vakantie.

En hier is de truc: voor de rest negeer je alles. (Zover je die optie hebt, het zal misschien niet altijd 100% kunnen, maar doe erg je best. 😉)

Zeker in de laatste week voor je vakantie begrijpen mensen het vaak wel als je even later reageert op een e-mail, of niet naar een meeting komt.

Werk je in een team? Communiceer dan ook gewoon dat jij je focust op deze twee of drie dingen. Dat je dit af wilt hebben voor je weggaat, en het niet bij hen wil laten liggen.

In mijn ervaring levert dat meer begrip op dan een project wat voor twee weken 90% af is. (Niemand heeft wat aan een 90%-project.)

Wanneer je vervolgens je vakantie in gaat weet je dat de belangrijkste dingen gedaan zijn, en hoef je je niet druk te maken dat je nog moet werken in de vakantie.

2. Stel een automatisch antwoord in op je e-mail

Ok, deze kennen we allemaal hè? Je zet natuurlijk een automatisch antwoord in je mail, dat uitlegt dat je er niet bent.

Maar het valt me op dat veel mensen nog niet de Pro-versie hier van gebruiken, dus die ga ik je ook leren.

Stel dat jij met vakantie bent van 1 augustus t/m 15 augustus. Dan ziet je autoresponder er misschien zo uit:

Beste lezer,

Vanaf 1 augustus ben ik met vakantie. Op 16 augustus ben ik weer op kantoor, en zal ik reageren op deze e-mail.

Met vriendelijke groeten,

Martijn Engler
Strategisch Lui

Dat is de "standaard" versie. Hier is de Pro-versie:

Beste lezer,

Vanaf 1 augustus ben ik met vakantie, en niet bereikbaar via e-mail. Vanaf 20 augustus reageer ik weer op e-mails.

E-mails die in de tussentijd gestuurd zijn zal ik helaas niet zien. Indien dit urgent is, kan er contact opgenomen worden met …

Indien deze e-mail kan wachten tot na 20 augustus, graag de e-mail na die datum opnieuw verzenden.

Met vriendelijke groeten,

Martijn Engler
Strategisch Lui

Je zult zelf natuurlijk even moeten kijken naar de exacte tekst die je gebruikt, maar de hoofdpunten zijn:

  1. Zet een datum die minstens drie dagen later is dan de datum dat je terugkomt. Je wilt niet op dag 1 met e-mails aan de slag moeten.

  2. Geef een optie om voor urgente berichten iemand anders te bereiken.

    Als er niemand anders is, zal ik je straks ook nog een andere optie laten zien.

  3. Geef aan dat je e-mails die in de tussentijd gestuurd zijn ongelezen archiveert. Als het echt belangrijk is, kunnen ze opnieuw mailen.

    (Tip: 80% van de mensen zal je niet nog een keer mailen, omdat het niet echt belangrijk was.)

Door deze punten kom je veel rustiger terug van vakantie. En dat betekent dat je vakantie zelf veel rustiger is, want je weet dat er niet een stapel van duizend e-mails op je ligt te wachten.

3. Zorg voor actieve rust

Voor de één bestaat een vakantie uit lange wandeltochten met een tent op de rug, en voor de ander is vakantie een resort waar je heen gaat en pas vanaf komt als je weer in het vliegtuig moet.

Daar moet je absoluut in doen wat je zelf fijn vindt, en misschien wil je dat zelfs wel wat afwisselen.

Maar wat je ook kiest, zorg dat je in ieder geval een vorm van actieve rust hebt in je vakantie.

Dat kan een wandeling zijn (met of zonder tent op je rug), maar ook bijvoorbeeld een leuke hobby. In ieder geval iets waar je echt even bezig bent.

Zeker als kenniswerker heb je dat type rust nodig, om volledig uit te rusten; niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

4. Schakel zakelijke e-mail accounts uit

Hopelijk heb je geen notificaties voor iedere e-mail die je krijgt. Maar zelfs als je dat niet hebt, is er nog wel een verleiding om "even" werkmail te checken op je telefoon.

En dat is natuurlijk geen goed idee. Want zelfs als je het inderdaad maar 10 minuutjes bekijkt, is er een redelijke kans dat jij nu met je hoofd bij een probleem op kantoor bent, terwijl de rest van het gezin van alles leert over het dorp waar jullie zijn.

Dus, niet alleen de notificaties uit. Maar zet echt de e-mail accounts volledig uit. Je kunt ze gewoon weer aan zetten ná je vakantie, maar niet tijdens.

5. Zorg dat je content automatisch verschijnt

Ben jij verantwoordelijk voor de social media, blogposts, YouTube video’s, podcasts, nieuwsbrieven, of andere content in je bedrijf? Als zelfstandige professional waarschijnlijk wel, en ben je verantwoordelijk voor alles.

Plan dan van te voren alvast wat in.

Het is helemaal niet erg om een video alvast eerder op te nemen (sterker nog: gewoon in één grote batch tien video’s opnemen is waarschijnlijk heel erg efficiënt), en ze dan automatisch op bepaalde data te laten publiceren door YouTube.

Of gebruik een tool als Buffer om posts automatisch naar Facebook, Twitter, of LinkedIn te sturen.

Heb je daar geen zin in? Het is ook prima om gewoon even een weekje niets te posten. Het maakt je heel menselijk om te zeggen dat jij óók even vakantie hebt.

6. Kies een contact methode voor spoedzaken

Kan het zijn dat je te maken hebt met écht urgente zaken in je werk? Dingen waarvoor je het oké vindt om in je vakantie gestoord te worden?

Ik heb bijvoorbeeld een aantal keer eindverantwoordelijk geweest voor IT in bedrijven, en ook tijdens een vakantie wilde ik het bijvoorbeeld wel weten er serieus dataverlies was, of servers er uit liggen.

Voor dat soort gevallen kun je dus kiezen voor een "spoedzaken"-contactmethode.

Dit kan zo simpel zijn als een apart e-mailadres. Op een eigen domein bijvoorbeeld spoedzaken@example.org, of zelfs gewoon een simpel Gmail-adres als jouwnaamspoed@gmail.com.

Het kan ook zijn dat jij niet bereikbaar wilt zijn, maar dat je bijvoorbeeld in een team werkt, en jullie de vakanties slim gepland hebben. Vermeld dan de contactgegevens van je collega even.

Of misschien werk je alleen, maar kun je wel tijdelijk samenwerken met een vertrouwde partner uit dezelfde branche. Zij covert jou tijdens jouw vakantie, en jij haar tijdens haar vakantie.

7. Schrijf je ideeën en taken voor later ergens op

Het is altijd een goed idee om een systeem te hebben om taken en ideeën in op te schrijven. Maar tijdens je vakantie eigenlijk nog wel meer zelfs.

Juist als je niet met werk bezig bent, en even heerlijk uitrust, krijg je juist allerlei goede ideeën. Wat je dan niet wilt is gelijk aan het werk gaan. Maar wat je ook niet wilt is die ideeën vergeten, of ze juist de hele tijd in je hoofd hebben, terwijl je probeert te ontspannen.

Zorg daarom dat je een plek hebt waar je die ideeën kwijt kan, zodat je er terug naar toe kan ná je vakantie.

Dat kan zo simpel zijn als de Notities app op je telefoon, of gewoon een simpel boekje en een pen.

Bang dat je de tips vergeet? Download de gratis checklist

Zeven tips, waarmee jij veel rustiger je vakantie in kunt. Fijn idee toch?

Maar nu is er een redelijke kans dat je ze weer vergeet natuurlijk… Ja, het klonk allemaal goed, maar…

Dus, heb ik een simpele checklist voor je gemaakt.

Je mag ‘m gratis van me hebben. Download ‘m, print ‘m eventueel (de checklist is 1 A4), en zet gewoon vinkjes naar mate je de dingen geregelde hebt. 🙂

Download de gratis checklist