Pas op voor uitstel-werk!

We weten allemaal dat uitstelgedrag je niet verder helpt, en we hebben hier al vaker tips gegeven om uitstelgedrag op te lossen.

Maar dan moet je je al wel bewust zijn. Als je een spelletje zit te spelen op je telefoon, terwijl je eigenlijk zou moeten werken aan een blogpost, is het heel duidelijk: je bent gewoon een beetje aan het uitstellen.

Maar soms is het niet zo duidelijk. Dan ben je aan het werk, maar toch ook aan het uitstellen.

Wat is uitstel-werk?

Eerst maar een definitie: uitstel-werk is werk wat je doet, om ander werk vooruit te schuiven naar een later moment.

Bijvoorbeeld: je moet een lastig telefoontje doen. Daar heb je geen zin in, maar het is wel hét ding wat je nu verder zou helpen.

Je wilt geen spelletje op je telefoon gaan spelen, want dan wordt je alleen maar herinnerd aan die andere functie van je telefoon.

Dan bedenk je je dat je nog een keer je archiefkast op kleur wilde sorteren, zodat je dingen sneller kunt terugvinden. Dat is óók werk, toch?

Dus in plaats van dat telefoontje ga je eens even lekker een middagje je archiefkast organiseren.

Of je moet je belasting-aangifte doen. Blehhhhh. Maar weet je wat je ook nog moet doen? Of nou ja, "moet" doen… Wat je ook nog zou kunnen doen, wat een soort van werk is?

Je e-mail verwerken.

Dus ga je er eens goed voor zitten om je inbox leeg te maken. En die Belastingaangifte kan morgen ook nog wel. Hoewel je dan misschien eerst de planten even water moet geven…

Wat is het gevaar van uitstel-werk?

Wat is hier nu uiteindelijk zo erg aan? Werk is werk, en het verandert alleen de volgorde. Of je nu eerst je e-mail doet, en dan je belasting, of omgekeerd… Uiteindelijk is het allebei gedaan toch?

Het gevaar hier is hetzelfde als met elk uitstelgedrag: van uitstel, komt afstel.

Of het zorgt er voor dat je steeds dingen doet die wel urgent zijn, maar niet belangrijk.

Zo kom je nooit écht verder, omdat de dingen die je echt verder gaan helpen (dat spannende telefoontje, wat je een grote klus oplevert; die e-mail serie schrijven om nieuwe abonnees welkom te heten; een hoofdstuk voor je boek schrijven) niet gebeuren.

De dingen die belangrijk zijn, zijn vaak ook spannend. Dus doe je liever wat anders. En dan heb je uiteindelijk wel al je post-its keurig georganiseerd op grootte en kleur, maar dat ga je niet terug zien in je omzet of je impact op de wereld.

Hoe voorkom je uitstel-werk?

Dus, hoe voorkom je dit uitstelwerk?

Focus op belangrijk werk

Om te beginnen: focus op wat belangrijk is.

Dat is een vaag statement, dat begrijp ik. Daarom hebben we hier al eens de Eisenhower Matrix besproken, die je kan helpen om te bepalen wat belangrijk is.

Gebruik je Today-lijst

Combineer dit met een today-lijst, je andere todo-lijst. Maak van te voren een (globale) planning, en houd je hier aan.

Als je dan de neiging krijgt om een full windsor-knoop te oefenen, dan kijk je naar je today-list, en zie je dat je toch echt eerst vijf lessen voor je online cursus moet voorbereiden.

Stel slim uit

Wil je toch even iets uitstellen? Ga dan een stukje wandelen. Als je terugkomt begin je gelijk aan de daadwerkelijke taak.

Dit werkt beter dan het uitstel-werk, omdat je daar vaak van de ene taak in de andere valt, of de grenzen vager zijn. Een half uurtje wandelen is duidelijk afgebakend, en duidelijk iets anders.

Soms heb je echt even die pauze nodig voor je begint aan de lastige taak, en dan is het goed om dat gewoon op die manier met frisse energie te doen.

Plan tijd in voor uitstelgedrag

Wees ook gewoon eerlijk tegen jezelf: je zult af en toe even een beetje aan willen rommelen. Gewoon lekker je ding doen.

Maak daar dus ook tijd voor.

Gebruik de pomodoro-techniek om gefocust te blijven, maar ook een soort van uitstelgedrag te kunnen doen; even vijf minuutjes iets anders.

Is het altijd slecht?

Dingen zijn zelden zwart/wit, en dit is geen uitzondering. Het is echt niet altijd verkeerd om even wat uitstel-werk te doen.

Misschien zie je er echt tegenop om iets groots te doen, en helpt het je om eerst een ander, kleiner project te doen. Een kwestie van momentum opbouwen.

Dat doe ik zelf ook wel eens: eerst werken aan iets wat in 10-20 minuten afgerond kan worden, daar dus de "winst" pakken, en gelijk in een goede "Ik kan dit!"-flow zitten.

Soms is dat ook het afronden van een 90%-project, zodat het zelfs een wat groter project is wat ineens af is.

Dus ja, er zijn zeker momenten dat het een prima idee is om even wat uitstel-werk te doen. Maar wees je er bewust van, wees er eerlijk over naar jezelf, en let op dat je wel vooruit blijft gaan.