Gebruik een jaarthema voor helderheid, focus, en productiviteit

Thema’s zijn een heel krachtig hulpmiddel voor je productiviteit.

Je kunt bijvoorbeeld themadagen gebruiken voor meer focus, maar je kunt ook een thema voor het hele jaar zetten. (Of voor een maand, of een kwartaal.)

In dit artikel gaan we kijken hoe je een thema voor je jaar zet, hoe je dat toepast, en hoe het je kan helpen voor praktische besluiten.

Het is een proces wat we in een paar stappen doen:

Stap 1: gebruik je reflectie

Eerder hebben we gekeken hoe je kunt terugblikken op het afgelopen jaar, en waarom je dat zou willen.

Als je het nog niet gedaan hebt, raad ik je zeker aan om gewoon te kijken naar de korte versie, en een paar minuutjes te nemen om dat in te vullen.

Heb je het al wel gedaan? Dan pak je je terugblik er nu bij.

Wanneer je de korte versie gebruikt hebt wil je nu kijken naar het ding waar je trots op bent, en het ding wat je beter gaat doen dit jaar.

Heb je de lange versie gebruikt? Dan loop je de gebieden af: waar voel je een sterke emotie bij?

Gingen je relaties niet zo goed dit jaar? Had je problemen met je gezondheid, fysiek of mentaal? Heb je bij werk iets opgeschreven wat je voortaan juist wél gaat doen?

Je bent op zoek naar het ding waar je een erg sterk gevoel bij hebt.

Stap 2: bedenk een thema bij dit punt

Bedenk hier een thema bij. Bijvoorbeeld: je hebt bij "dit ga ik dit jaar beter doen" opgeschreven dat je meer boeken gaat lezen.

In plaats van nu een goed voornemen te stellen om dit jaar 50 boeken te lezen, maken we een thema: lezen. En dan wordt dit "Het jaar van lezen".

Je wilt dit niet heel specifiek maken. Het wordt niet "Het jaar van 50 boeken lezen". Dat is een doel. Niets1 mis met doelen, maar dat is niet wat we hier zoeken — dan wordt het een "goed voornemen" waar je je nooit aan houdt.

Stap 3: breng je thema in beeld

Schrijf dit thema ergens op, waardoor je het regelmatig kunt zien.

xxx better song enzo

Stap 4: gebruik je thema

Wanneer je een besluit moet nemen (wat je eigenlijk de hele dag door doet, als je er op gaat letten!) denk je aan je thema.

Als jouw thema voor dit jaar "Focus" is, en er komt een kans om aan iets nieuws te werken, terwijl je al een groot project hebt lopen, zal dit je helpen om "nee" te zeggen. Jouw thema is focus, en iets nieuws aannemen wat je afleidt van je huidige project hoort daar niet bij.

(Een thema als "focus" zou het gevolg kunnen zijn van bij werk "Ik ga stoppen met een lange lijst van 90%-projecten" te hebben.)

Maar is dit "Het jaar van ontdekking", en komt er dan iets nieuws op je pad? Dan zul je "ja" zeggen. Dit jaar gaat voor jou om nieuwe dingen proberen, en ook hier helpt je thema je weer om snel een keuze te maken.

(Een thema als "ontdekking" zou ontstaan kunnen zijn wanneer je bij "Reizen & Avontuur" hebt aangegeven dat je dit jaar meer nieuwe dingen gaat aanpakken.)

Stap 5: geniet van een betere jij

Aan het einde van het jaar, als je een nieuwe terugblik schrijft, kun je terugkijken op dit jaar en zul je zien dat je dit jaar een beetje beter bent geworden.

En zelfs als dat maar 0,1% beter zou zijn is dat nog steeds enorm krachtig over de lange termijn. Op z’n minst is het beter dan 0,1% slechter. 😉

Het verschil met goede voornemens is dat je hier eigenlijk altijd goed zit, tenzij je je thema compleet genegeerd hebt.

Als dit "het jaar van lezen" was, en jij hebt 42 boeken gelezen, is dat geweldig. Als jij het goede voornemen had om 50 boeken te lezen, heb je je doel gemist.

Hoewel ik deze methode van thema’s al zo’n 15 jaar gebruik, moet ik ook toegeven dat bekende YouTuber CGP Grey het gewoon heel mooi uitlegt in zijn veel recentere video, dus die zal ik ook even met je delen:

Wat is mijn thema?

Ten slotte wil ik mijn thema voor dit jaar met je delen.

Thema’s die ik in het verleden gehad heb zijn bijvoorbeeld "Groei" (en toen werd ik vader, wat ook zeker een vorm van groei was voor ons als gezin, al dacht ik oorspronkelijk meer aan bedrijfsgroei), Focus, en Rust.

Die laatste heeft me een aantal nieuwe gewoontes opgeleverd, die ik nu nog steeds toepas. Maar ook zeker geholpen in keuzes waar ik nu nog steeds profijt van heb.

Wat betekent mijn thema, voor mij?

Voor dit jaar is mijn thema de super-algemene "Verbetering". Waarom "het jaar van verbetering", en wat betekent het?

Ten eerste is het belangrijk om te onthouden: je thema moet iets betekenen voor jou, dus "wat betekent het?" kan ik alleen beantwoorden voor mij.

Voor mij is dit het jaar van verbetering, omdat ik merkte dat ik als persoon te veel stil heb gestaan dit afgelopen jaar. Niet dat ik niets gedaan heb, ik heb allerlei nieuwe dingen gelanceerd, maar qua persoonlijke ontwikkeling is er gewoon weinig gebeurd.

En dit zag ik terug op bijna alle gebieden. Niets echt achteruit, maar ook geen verbetering.

Hoe zal het echt gaan?

Dus, dit jaar focus ik op verbetering. Heb ik een kans om ergens een workshop te volgen? Dan neem ik ‘m nu waarschijnlijk aan.

Weet ik niet wat ik ga doen als ik wat tijd "over" heb? Dan zoek ik iets wat me helpt beter te worden.

’s Avonds zal ik eerder een boek pakken dan de TV aanzetten.

Hoe dit zich allemaal precies zal uiten weet ik nog niet, en dat is ergens het punt ook: je weet nog niet hoe je jaar verloopt. Als jij begin 2020 het thema "Avontuur" hebt gezet, met het idee veel verre reizen te maken, zul je die gedachte later toch moeten aanpassen naar een andere manier om dat thema te volgen.

(En ook hier weer: als jij had gezegd dat je minstens 5 verre reizen zou maken, had je aan het einde van het jaar waarschijnlijk aardig gebaald.)

Jouw beurt

Nu weer terug naar jou: als je het nog niet gedaan hebt, wil ik je vragen om de stappen uit dit artikel te volgen.

Kijk naar je terugblik, bedenk een thema, zorg dat je je bewust bent, en zet het in.

Als je je thema wilt delen met mij zou ik dat superleuk vinden, mail me gewoon op martijn@strategischlui.nl, en vertel me wat jouw thema voor dit jaar wordt!


  1. Ok, er is van alles mis met de meeste doelen. Maar dat is niet het punt hier. ↩︎