Wandelen om tijd te besparen? Jazeker.

All truly great thoughts are conceived by walking

Friedrich Nietzsche

Wandelen is één van de beste dingen die je kunt doen.1 2

Als je vast zit op een probleem, niet weet welke keuze het beste is, je gewoon niet vooruit komt… Allemaal goede momenten om te gaan wandelen.

Ga je wel lekker? Dan is het nog steeds een goed idee om te gaan wandelen. Je kunt toch niet de hele dag aan het werk zijn.

Je kunt niet de hele dag aan het werk zijn

Laten we beginnen bij dat laatste: je kunt niet de hele dag aan het werk zijn.

Dat heb ik nu drie keer gezegd, dus het zal wel waar zijn. 😉

Dit is exact de reden waarom we zo’n fan zijn van de pomodoro: het forceert je om te werken in gefocuste sprints, in plaats van een poging om de hele dag geconcentreerd te blijven.

Natuurlijk kunnen er soms korte periodes zijn waarop je lange dagen maakt. Maar dit mag nooit je standaard zijn.

Lunch aan je bureau, terwijl je doorwerkt, kan best één of twee keer per jaar, als het écht even moet. Maar verder is het een goed idee om je lunchpauze te gebruiken voor een wandeling.

Waarom zou je wandelen?

Ik ben blij dat je het vraagt. Waarom zou je tijd maken om te wandelen, in plaats van gewoon door te werken? Als je werkt tijdens je lunchpauze kun je misschien een half uurtje eerder stoppen.

Dat is toch ook een vorm van tijd besparen?

Maar… Kwaliteit boven kwantiteit. Meer uren maken is alleen nuttig als je een uurtarief hebt, en een uurtarief is toch een enorm slecht idee.

Wandelen in plaats van werken geeft je meer kwaliteit-werk. En als je resultaat-gefocust werkt, kun je dan dus juist eerder naar huis.

Hoe dat wandelen helpt? Op verschillende manieren.

Meer onthouden, en een beter humeur

Ten eerste, als je de mogelijkheid hebt om tussen het groen te lopen3 heeft dat sterk de voorkeur.

In dit geval heeft het een meetbare, positieve impact op je geheugen. En zelfs op je humeur.

Participants exhibited significant increases in memory span after the nature walk relative to the urban walk, p < .001, ηp2 = .53 (a large effect-size). Participants also showed increases in mood, but the mood effects did not correlate with the memory effects, suggesting separable mechanisms and replicating previous work.

(Interacting with nature improves cognition and affect for individuals with depression, nadruk door mij)

En hoewel niet zeker is dat je humeur invloed heeft op je productiviteit, kan een beter geheugenbereik je zeker helpen.

Bewust of niet, als kenniswerker ben je vaak veel informatie in je hoofd aan het houden tijdens je werk. Als dat makkelijker gaat, gaat je werk ook makkelijker.

En anders is het toch op z’n minst fijn om je vrolijker te voelen? 😉 4

Heb jij ook gelijk zin om naar buiten te gaan met dit soort foto’s?
Ik word er zelf in ieder geval direct blij van. 🙂

Het is gezond voor je

[Fun fact! Op dit punt in het schrijven van dit artikel besluit ik een pauze te nemen voor een wandeling. Ik ben zo bij je terug.]

Dertig minuten wandelen kan een enorme impact hebben op je gezondheid. Op lange termijn helpt het bijvoorbeeld tegen hart- en vaatziekten:

Higher recreational and non-recreational physical activity was associated with a lower risk of mortality and CVD events in individuals from low-income, middle-income, and high-income countries. Increasing physical activity is a simple, widely applicable, low cost global strategy that could reduce deaths and CVD in middle age.

The effect of physical activity on mortality and cardiovascular disease in 130 000 people from 17 high-income, middle-income, and low-income countries: the PURE study.

En op kortere termijn zul je ook merken dat je je fitter en beter voelt, als je regelmatig beweegt. Het is geen vervanger voor een goede fitness routine, maar helpt je waarschijnlijk op z’n minst om enigszins fit te blijven.

En een goede fysieke gezondheid helpt voor je productiviteit, ook als je geen fysiek werk doet.

Goed voor je creativiteit

Wandelen is goed voor je creativiteit. Dat verzin ik niet gewoon, dat hebben onderzoekers van Standford besloten.

Four experiments demonstrate that walking boosts creative ideation in real time and shortly after.

In Experiment 1, while seated and then when walking on a treadmill, adults completed Guilford’s alternate uses (GAU) test of creative divergent thinking and the compound remote associates (CRA) test of convergent thinking. Walking increased 81% of participants’ creativity on the GAU, but only increased 23% of participants’ scores for
the CRA.

Afhankelijk van het type werk zou je dus van 20%, tot zelfs meer dan 80% creatiever kunnen worden.

Om even context te geven: in de eerste test (waar de 80% bij hoort) moet je proberen om alternatieve doelen voor voorwerpen te bedenken5; bijvoorbeeld een lego-poppetje gebruiken om je kabels vast te zetten. Je typische lifehacks.



De CRA-test geeft je drie woorden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, en de taak om een vierde woord te verzinnen dat ze met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld "zand", "fiets", en "plaat".6

Beide oefeningen testen delen van je creativiteit, en als je dus werk doet wat enigszins creatief is (lees: 99% van kenniswerk), kun je de voordelen van een wandeling merken.

Ontdek nieuwe dingen

Het leuke aan een wandeling, met name in een park of iets vergelijkbaars, is dat je meestal niet echt spullen bij je hebt.

Waar je met de fiets — of erger nog, met de auto — heel erg vast zit aan vooraf bepaalde paden, kun je wandelend meer op ontdekking uit.

Loop gerust even van het pad af, en gewoon de bladeren in. Zolang je de natuur netjes achterlaat is het een prima manier om gewoon lekker te ontdekken, en daarmee ook weer je creativiteit te stimuleren.

Houd er alleen wel rekening mee dat je schoenen (en misschien zelfs je kleren) een beetje vies kunnen worden.

A one-unit increase in curiosity (for instance, a score of 6 rather than 5 on a 7-point scale) was associated with 34% greater creativity.

The Business Case for Curiosity

Wie gingen je voor?

Laten we eerlijk wezen: omdat een succesvol historisch figuur iets deed, wil dat niet zeggen dat dat de reden is dat ze succesvol waren.

Toch zijn er een aantal dingen die zeker wel in deze categorie vallen wat mij betreft, en wandelen is er één van.

Hier een paar voorbeelden, waar je ziet dat het al erg lang wordt toegepast.

Charles Darwin

Charles Darwin liep bijvoorbeeld iedere dag, speciaal om na te denken. Er is nu zelfs de Charles Darwin walk in Blue Mountains National Park, Australië. (Maar eerlijk is eerlijk: ik kon niet vinden of dit écht het pad is wat Charles Darwin liep, maar het blijkt in ieder geval mooi te zijn.)

Steve Jobs

Steve Jobs kan ik als Apple Coach natuurlijk niet weglaten uit deze lijst.

Mede-oprichter en directeur van Apple, en — wat je verder ook vindt van Apple’s (huidige) producten — je zult moeilijk kunnen ontkennen dat Steve Jobs een visionair en trendsetter was.

Als je daar toch aan twijfelt heb ik hier een plaatje voor je. 😉

Telefoons voor de iPhone hadden allemaal knoppen. Vanaf de iPhone werd ineens allemaal touch screen.

Telefoons zijn toch wel wat veranderd sinds de iPhone

Ludwig van Beethoven

Ook Ludwig van Beethoven heeft zijn eigen wandelpad, al is dit wat stedelijker dan die van Charles Darwin.

Nu worden stukken die hij gecomponeerd heeft regelmatig gebruikt bij video’s van mensen die ergens wandelen. Of hij dat in zijn tijd voorzien heeft betwijfel ik, maar de wandelingen hebben hem zeker geholpen.

Hij nam ook altijd pen en papier mee, om direct dingen op te schrijven. Een goede gewoonte die je ook zou kunnen overnemen. (In principe kun je ook je telefoon gebruiken, maar zorg dan wel dat je telefoon je niet te veel kan afleiden.)

Mark Zuckerberg en Jack Dorsey

Zeg wat je wilt over ons gebruik van social media (en dat je waarschijnlijk zou moeten stoppen met een deel van je social media), maar Mark Zuckerberg (Facebook) en Jack Dorsey (Twitter) hebben in ieder geval succesvolle bedrijven opgebouwd.7

Beide wandelen regelmatig met andere mensen, bijvoorbeeld voor sollicitatiegesprekken.

Wanneer moet je wandelen?

Wat is een goed moment om te gaan wandelen? Je lunchpauze.

Dit heeft meerdere redenen. De oorspronkelijke inspiratie voor dit artikel was zelfs om je te vertellen dat je specifiek tijdens de lunch even moet gaan.

Waarom? Omdat het je forceert niet te werken tijdens je lunch.

Het zorgt er voor dat je echt een lunchpauze neemt. Ga dan ook niet e-mails checken op je telefoon ofzo, maar gewoon even naar buiten.

Bovendien is dit een makkelijk moment om andere mensen mee te krijgen — het kan gezellig zijn om met een andere ondernemer af te spreken, of met één of twee collega’s te praten in een informele omgeving. Let wel op dat je het niet te veel over werk gaat hebben.

Heb je geen zin om tijdens je lunch naar buiten te gaan? Kijk dan eens of je het bijvoorbeeld onderdeel kan maken van je reistijd.

Cal Newport, die je misschien kent van boeken als Deep Work en Digital Minimalism liep iedere dag naar zijn werk:

During the two years I spent as a postdoctoral associate at MIT, my wife and I lived in a small but charming apartment on Pinckney Street, in historic Beacon Hill. Though I lived in Boston and worked in Cambridge, the two locations were close— only a mile apart, sitting on opposite banks of the Charles River. Intent on staying fit, even during the long and dark New England winter, I decided to take advantage of this proximity by traveling between home and work, to the greatest extent possible, on foot.

My routine had me walk to campus in the morning, crossing the Longfellow Bridge in all weather (the city, it turns out to my dismay, is often slow to shovel the pedestrian path after snowstorms).

Woon jij te ver van je werk om dat te doen? Kijk dan of je de typische trucjes als eerder uitstappen (tram/metro) of verder parkeren (auto) kunt gebruiken.

Of doe het dus gewoon tijdens de lunch. 😉

Wat kun je doen als je niet wilt wandelen?

We hebben het nu de hele tijd over wandelen, en dat is ook wel de primaire focus. Maar het is niet per se de magie van wandelen. Het is gewoon dat wandelen relatief simpel is, en de meeste mensen het kunnen.

Alles waar je fysiek even bezig bent, maar mentaal niet te veel van je vraagt, is hier geschikt.

Wanneer je bijvoorbeeld zou kiezen voor hardlopen zit je al snel met omkleden, douchen, et cetera. De drempel is hoger.

Man gaat op een mountain bike van een heuvel af

Mountain biken is ook heel gaaf natuurlijk, maar mentaal zwaarder. En het is gewoon meer gedoe, dus minder makkelijk om regelmatig tussendoor te doen.

En als ik ga wielrennen merk ik dat dat mentaal meer van mij kost, dan gewoon simpelweg wandelen. (Zoals een goede vriend dan zegt: "Als je op een racefiets zit, wil iedereen je ineens dood rijden.")

Om te gaan wandelen wil je misschien een extra paar (makkelijke) schoenen hebben liggen, maar daar houdt het wel op.

Ook kunnen de meeste mensen redelijk hetzelfde tempo lopen, wat het een makkelijkere activiteit maakt om te doen met andere mensen.

Alleen wandelen, of samen?

We hebben nu een paar keer gezien dat je je wandelingen prima kunt gebruiken om even met andere mensen te zijn. Maar het kan ook heel fijn zijn om alleen te wandelen.

Dus, wat moet je doen?

Het leuke is dat je niet hoeft te kiezen. Het is prima om soms alleen te lopen, en het als een soort meditatie te zien. Dit werkt bijvoorbeeld goed als je over een probleem na wilt denken, of gewoon even wat rust nodig hebt.

En een andere keer wil je misschien met iemand anders lopen, of zelfs met een groepje. Misschien kun je een klein wandelclubje starten met een paar andere ondernemers, of is er een bestaande groep waar je kunt aansluiten.

In loondienst is er kans dat je werkgever wil betalen voor een wandelgroep, omdat ze weten dat productieve mensen meer opleveren. 😉

Wandel-meetings

En dan zijn er nog de wandel-meetings. Ideaal als je denkt dat je geen tijd hebt om te wandelen. Zeker als je op een manager schedule draait.

Dit is wat je veel ziet met de executives die we eerder besproken hebben (Jobs, Zuckerberg, Dorsey).

Nilofer Merchant vertelt in haar Ted Talk Got a meeting? Take a walk over de voordelen van wandelen tijdens meetings:

Ten eerste: als je de muren van je kantoor verlaat, ga je breder denken. Of het nu de natuur is of de beweging zelf, het werkt.
Ten tweede, van een meer bespiegelende aard: velen van ons denken tegengestelde ideeën te hebben terwijl dat eigenlijk niet zo is. Als je problemen wilt oplossen, echt anders naar de wereld wilt kijken, hetzij in bestuurlijke, zakelijke of milieukwesties of bij het creëren van banen, kun je het misschien anders bekijken, zodat beide kanten waar zijn. Wanneer dat gebeurde tijdens die wandelingen, werden zaken uitvoerbaar en houdbaar en doenlijk.

(Uit de Nederlandse vertaling van de video transcriptie, door Claudia Bijlhout.)

Ze noemt in haar presentatie ook de gezondheid-voordelen. Een derde voordeel van "walking meetings" laat ze echter achterwege: mensen zijn veel meer betrokken.

Wanneer iedereen samen in een vergaderzaaltje zit, is minstens de helft van de mensen eigenlijk e-mail aan het checken. Of Facebook. Of iets anders aan het doen.

Tijdens een wandeling kun je gewoon niet zo makkelijk stiekem bezig zijn op je telefoon, omdat je daadwerkelijk moet kijken waar je heen gaat.

Mensen zijn dus veel actiever betrokken bij de meeting.

De andere kant van deze walk-and-talks is dat ze niet zo geschikt zijn voor grotere groepen. Het werkt ideaal als je met z’n tweeën bent, en met drie of vier gaat ook nog wel, maar het moet niet héél veel meer worden.

Toch, als je je weet te beperken tot een dergelijk kleine groep, is dit wel een geweldige manier om actieve meetings te hebben, én tegelijkertijd te bewegen. Alleen maar voordelen dus.


  1. Dat is geen medisch advies. Het is waarschijnlijk gezond voor je, maar check het met je gezondheidsprofessional als je twijfelt. ↩︎

  2. Ik gebruik "wandelen" in de rest van dit artikel, maar je kunt in veel gevallen ook hardlopen, rollen met een rolstoel, fietsen, of een vergelijkbare activiteit lezen. We zullen het er later nog meer over hebben. ↩︎

  3. Dat kan gewoon een park zijn, je hoeft niet gelijk naar de Veluwe te verhuizen ↩︎

  4. Ik zeg het maar even: als je te maken hebt met depressie wil je dit natuurlijk bespreken met een professional. ↩︎

  5. Mijn vader zou waarschijnlijk de maximale score halen op deze test, want "Oh, maar dan gebruiken we dit gewoon daar voor" is zijn absolute expertise. ↩︎

  6. Het vierde woord zou dan "bak" zijn: zandbak, bakfiets, en bakplaat. ↩︎

  7. Afhankelijk van je definitie van succesvol misschien. ↩︎