Laat je niet afleiden door je telefoon

Eén van de grootste gevaren voor tijdbesparing bij kenniswerkers is afleiding.

Daarom hebben we dingen als de pomodoro techniek, virtuele bureaubladen, en zelfs apps om social media compleet te blokkeren.

En dan zijn er de email regels die je altijd wilt onthouden, waarvan #6 een belangrijke is: zet alle meldingen over nieuwe e-mail uit.

Maar zelfs als je die meldingen uit hebt, krijg je nog steeds waarschijnlijk allerlei push notificaties op je telefoon. Nog meer afleiding dus.

Wat kunnen we daar aan doen?

Wat is het probleem met push meldingen?

Of het nu WhatsApp-berichtjes, SMS’jes, Facebook-meldingen, of die oh-zo-belangrijke "Je kunt weer vijftig gratis muntjes verdienen"-meldingen zijn van je favoriete mobiele spelletje…

Ze kunnen je allemaal direct afleiden. En dat is een probleem.

Stel je voor dat jij gewoon lekker bezig bent om een blogpost te schrijven.

Nu krijg je een app-je van Tom. Dan ga je dat toch even lezen. Misschien is het iets waar je gelijk op wilt reageren, en hup… Je zit ineens in een WhatsApp-gesprek.

Of je reageert niet gelijk, maar het zit toch in je hoofd.

Of het is een bericht waar je een sterke emotionele reactie op hebt, en je bent gelijk helemaal afgeleid. (Dit hoeft overigens geen negatieve reactie te zijn. Je kunt ook prima afgeleid zijn omdat Tom gezegd heeft dat hij gaat trouwen, of vader wordt.)

Hoe je het ook went of keert, mensen zijn nu eenmaal slecht in multitasking. Dat willen we dus zo veel mogelijk voorkomen, en push meldingen uitschakelen helpt daar bij.

Beperk het aantal push meldingen

Je kunt het best beginnen om gewoon zo veel mogelijk van de meldingen compleet uit te schakelen.

Heel simpel gezegd: hoe minder meldingen je krijgt, hoe minder je afgeleid wordt. Ook als je je telefoon oppakt zie je die meldingen dan niet, want ze zijn er simpelweg niet. 🙂

De beste manier om dit te doen is te gaan voor een whitelist-aanpak, in plaats van een blacklist.

Dus begin door alle meldingen uit te schakelen. En zet alleen aan wat je écht mist.

Op de iPhone kun je meldingen uitschakelen door de app “Instellingen” te openen, dan naar “Berichtgeving” te gaan, de relevante app te selecteren, en het schuifje bij “Sta berichtgeving toe” uit te schakelen

Heb je voor bepaalde apps meldingen echt nodig mag je ze gelijk aan zetten natuurlijk. Als je bijvoorbeeld iets als Pingdom of Zabbix gebruikt om in de gaten te houden of je website er uit ligt, wil je niet wachten tot je die melding gemist hebt.

Maar wist je, en dit komt als een schok voor veel mensen, dat je eigenlijk prima zonder WhatsApp- en iMessage– meldingen kan? Er is niks mis mee om gewoon zelf een paar keer per dag WhatsApp te openen en berichtjes te beantwoorden, in plaats van constant "vast" te zitten aan de app.

Heb je echt een actief gesprek? Dan laat je de app gewoon open, of check je even wat vaker.

Maakt het uit of je een iPhone of iets anders gebruikt? (Niet echt)

Tot nu toe heb ik geprobeerd om het breed te houden, en niet over specifieke telefoons te praten.

Maar vanaf hier moet ik toch even inzoomen, simpelweg omdat mijn kennis van Android wat beperkt is. Aan de andere kant weet ik bijna alles over Apple.

We gaan het dus hebben over een optie van de iPhone. Hoewel ik vrij zeker ben dat Android ook zoiets heeft, dus als jij een Samsung Galaxy of een Google Pixel gebruikt zal het concept waarschijnlijk nog steeds werken. Je moet dan alleen even opzoeken hoe het werkt op jouw telefoon.

Laat meldingen je telefoon niet oplichten

In ieder geval…

Als we kijken naar een iPhone zie je dat er eigenlijk drie manieren zijn waarop je meldingen kunt krijgen:

  • Direct op je toegangsscherm
  • In het Berichtencentrum
  • Tijdens het gebruik van je telefoon, als een melding van bovenaf (of zelfs recht in je gezicht, als een alert… die wil je echt alleen gebruiken voor super-belangrijke meldingen)
  • Door een "badge" (rood stipje) op het app icoon

De meldingen tijdens gebruik zijn even niet zo interessant voor ons; als je je telefoon toch al opgepakt hebt maakt het niet zo veel meer uit.

Ook de badge negeren we voor nu dus. (Hoewel ik moet zeggen: je meeste badges uit zetten is een goed idee, omdat je je dan minder laat afleiden tijdens het gebruik van je telefoon.)

Dan komen we terug op twee opties: willen we berichten direct op het toegangsscherm zien, of alleen in het berichtencentrum?

Door aan te geven dat ze alleen in het berichtencentrum mogen komen, zal je telefoon niet oplichten als er zo’n melding binnenkomt.

Wanneer jij er dan aan toe bent om je push meldingen te verwerken open je het berichtencentrum (veeg vanuit de rechterbovenhoek naar beneden over je scherm), en verwerk je de meldingen op dat moment. Zo word je niet afgeleid tijdens je werk.

Kies zelf welke notificatie types je wel en niet wilt gebruiken, per app

Meldingen voorkomen op de iPhone

Om dit zo in te stellen op de iPhone heb je twee opties.

Als er een melding binnenkomt van een app waar je dit zo wilt instellen veeg je van links-naar-rechts over de melding, en kies je "Beheer".

Selecteer nu de optie "Lever stil af" om te zorgen dat ze alleen in het berichtencentrum verschijnen. In dit geval worden de meldingen tijdens gebruik, eventuele geluiden, en badges ook uitgeschakeld.

Wil je het proactief regelen voor een app, nog voor je er een keer een melding van krijgt?

  1. Open de app Instellingen
  2. Ga naar Berichtgeving
  3. Selecteer de app die je wilt uitschakelen
  4. Zet het vinkje uit bij Toegangsscherm

Nu zal je telefoon niet meer oplichten voor deze meldingen, maar kun je ze nog steeds opzoeken wanneer het jou uit komt.

Voor de apps waarvan je toch meldingen wilt is het goed om zo veel mogelijk in deze categorie te plaatsen. Zo houd je zelf de controle, en raak je niet makkelijk afgeleid door je telefoon.