Een ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje

Stel je voor je hebt zo’n 1001 ideeën per dag (en je bent geniaal, dus dat heb je), wat moet je daar dan in godsnaam mee? Sommige daarvan zullen best tof zijn dus die noteer je op je takenlijstje, maar al snel zal je tot de conclusie komen dat je meer ideeën hebt dan dat je ooit gaat kunnen uitvoeren. Daarom kan het handig zijn als je naast je takenlijstje met dingen die je wél wilt gaan doen, ook een lijstje bij te houden met dingen waarvan je hebt besloten ze niet te gaan doen.

Waar het op neer komt:

 1. Besluit wat de doelen zijn die jij écht wilt bereiken
 2. Besluit wat je daarvoor moet doen, maak hiervan je takenlijstje
 3. Besluit welke dingen je vooral niet moet doen, maak hiervan je ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje

Vervolgens moet je dus regelmatig (minstens wekelijks) controleren of de lijstjes nog kloppen, en of dingen waarvan je hebt besloten ze niet te doen niet stiekem op je takenlijstje terecht zijn gekomen (en eventueel ook andersom).

Dit helpt enorm bij het maken van keuzes bij kansen die langs komen. Uit enthousiasme van die toffe samenwerking zet je het misschien direct op je takenlijstje, maar helpt het wel bij wat jij heb besloten te willen bereiken?

Een aantal voorbeelden van dingen die ik op mijn ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje heb staan:

 • Windows – Ik heb besloten dat ik geen moeite ga doen om Windows te snappen voor mijn klanten. Gebruik zelf al héél lang geen Windows en het kost mij dus teveel moeite om te achterhalen hoe daar alles werkt. Het is voor mijn focus (en tijd) een stuk makkelijk om gewoon nee te zeggen tegen sommige klanten.
 • Linux – Linux Gebruikers, ze zijn nog steeds vrij zeldzaam maar hetzelfde als voor Windows geld voor mij ook voor Linux
 • Android – Heb weinig ervaring met Android, en uit de ervaring die ik heb vond ik het maar een brak systeem. Heb dus ook besloten hier mijn tijd niet aan te verdoen, daarom zal je van mij nooit tips over Android krijgen
 • niet-“Getting Things Done” – Vond Getting Things Done al een goed systeem, en nadat ik les heb gehad van meneer David Allen himself was ik er helemaal van overtuigd. Dit systeem is top. En hoewel er ongetwijfeld andere goede systemen zijn, ga ik daar geen aandacht aan schenken
 • Appaholic – Uren, Dagen, Weken, en misschien zelfs wel Maaaaanden heb ik besteed aan het testen van allerlei handige apps. En nog steeds check ik regelmatig handige apps, maar inmiddels met een ander doel. Het was altijd zo dat ik het checkte puur omdat ik het tof vond om apps te checken, maar tegenwoordig is de drempel voor ik een app ga bekijken een stuk hoger geworden. Tegenwoordig vraag ik mij eerst af “Ga ik zoiets daadwerkelijk gebruiken?”
 • TV – Heb als missie “1 miljoen zelfstandige professionals leren hoe ze minstens 3 uur per dag kunnen besparen”, dus dan zou je denken dat TV goed zou kunnen helpen om zo veel mensen te bereiken. Dat is ongetwijfeld waar. Maar ik kijk zelf geen TV, en heb zelfs wat tegen bijna alle TV programma’s, dus het zou raar zijn voor mij om daar dan wat mee te gaan doen
 • Overheid – Ambtenaren mogen niks, kunnen niks, en doen niks. Ze hebben zo verschrikkelijk veel regeltjes (sommige van 200 jaar geleden, die inmiddels al lang nergens meer op slaan) dat fatsoenlijk werken bijna onmogelijk wordt gemaakt. Heb besloten dat ik mijn energie beter kan steken in mensen die er daadwerkelijk iets aan hebben
 • Grote bedrijven – Eigenlijk voor een deel hetzelfde ‘probleem’ als bij ambtenaren. Hoe groter het bedrijf, hoe meer gedoe. Ik heb een hekel aan gedoe, dus focus ik me liever op de zelfstandige professional

En.. Wat zet jij op jouw ‘Ga-ik-niet-doen’ lijstje? 🙂

[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]