Gratis Tijd, ben jij er op voorbereid?

Wat nou als ik gratis tijd zou uitdelen en je nu, per direct, zomaar een uur kon geven, kan je daar dan wat mee? Afhankelijk van waar en wanneer je dit leest kan het antwoord een overtuigend “JA!” zijn, of denk je stiekem bij jezelf “Nou.. Een uurtje extra zou fijn zijn, maar momenteel is het niet de ideale situatie om er gebruik van te maken”

Helaas is het voor mij niet mogelijk om gratis tijd uit te delen. Dus misschien een beetje een raar concept om je voor te bereiden op gratis tijd. Maar! Gratis tijd krijg je vaker dan je denkt!

“Krijg je vaker dan je denkt!? Joh Niels, wanneer dan?” Nou bijvoorbeeld:

 • Je afspraak (of jij!) komt te laat, wordt verzet, of gaat niet door
 • Een afspraak wijzigt van face-to-face naar telefonisch
 • Locatie voor een afspraak wijzigt
 • Het verkeer zat mee en je bent een stuk vroeger dan gepland
 • Je vlucht vertrekt te laat

Hoewel de meeste mensen in veel van deze gevallen in de stress schieten (Sta je dan met je goeie gedrag, is die eikel te laat..) komt dat volgens mij vooral omdat ze niet weten wat ze met deze spontane gratis tijd moeten.

Nu heb je ineens extra tijd, en wat dan? Je bent misschien wel ver weg van je normale werkplek, in een leuk cafeetje in een vreemde stad, daar kan je toch niet werken? Jawel dat kan prima, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je erop voorbereid bent! 😉

Een paar tips hoe je ervoor kan zorgen dat je altijd voorbereid bent op gratis tijd:

Context specifieke takenlijst

Het natuurlijk verdomd handig als, je in jouw takenlijst systeem, contexten bijhoud. Contexten die aangeven welke middelen je tot je beschikking moet hebben voor een bepaalde taak. Zo heb ik bijvoorbeeld:

 • @Thuis – Alle taken waarvoor ik thuis moet zijn. Te denken aan: Opruimen, Koken, Mediteren
 • @Computer – Alle taken waar ik mijn computer voor nodig heb. Te denken aan: Teksten schrijven, eBooks lezen, Video kijken
 • @ComputerOnline – Alle taken die ik op de computer doe, terwijl ik beschik over internet. Te denken aan: Dingen uitzoeken, “Nieuws” lezen, Mailen
 • @iPad – Alle taken waar ik mijn iPad voor gebruik. Te denken aan: Mindmappen, Tekenen, Video kijken, Mail, Skypen, Leeslijst
 • @iPhone – Alle taken waar ik mijn telefoon voor nodig heb. Te denken aan: Belletjes, Mail, Sociale Media, Leeslijst
 • @Overal – Taken waar ik niets (of misschien pen en papier) voor nodig heb. Te denken aan: Brainstormen, Concepten uitdenken, Reflecteren
 • @Boodschap – Taken waarvoor ik niet per se iets nodig heb, maar die ik ergens anders dan op mijn werkplek moet doen. Te denken aan: Winkelen, Dingen postten, Boodschappen

Als ik dan dus mijn takenlijstje open (is een app op mijn iPhone en iPad, dus heb ik altijd bij me) kan ik simpelweg kijken in wat voor situatie ik zit, en afhankelijk daarvan bepalen uit welke context ik taken kan uitvoeren. @Thuis valt sowieso al af, want daar ben ik niet. @Computer valt tegenwoordig ook af want heb geen laptop, dus mijn computer staat thuis. @ComputerOnline valt al helemaal af, want heb geen computer bij me laat staan 1tje met internet. @iPad heb ik bijna altijd opgeladen in mijn tas zitten dus die taken kan ik waarschijnlijk doen. @iPhone heb ik ook altijd bij me, maar daarbij komt het nogal eens voor dat hij leeg (of bijna leeg) is. @Overal kan sowieso, heb altijd pen en papier in mijn tas, broekzak, en jaszak. @Boodschap kan, afhankelijk waar je bent en hoeveel tijd je hebt, soms ook.

Leeslijst

Waar ik zelf de laatste tijd steeds meer een fan van ben geworden is om een leeslijst bij te houden. Zorg simpelweg dat je altijd wat te lezen bij je hebt. Dat kan een boek zijn, een paar losse artikels, whatever als je het maar wilt lezen.

Heb zelf een vrij uitgebreide leeslijst van artikels in de “Read It Later” app staan. Die app kan ik zowel vanaf iPhone, als iPad, als Computer, als via internet, oproepen. Read It Later zorgt er zelfs voor dat de artikels die je online gevonden had gedownload worden zodat je ze ook kan lezen als er geen WiFi beschikbaar is.

Daarnaast heb ik altijd een boek in mijn tas. Lees niet heel vaak boeken, maar gewoon voor het geval dat mijn Read It Later leeg zou raken.

Smartphone

De smartphone, pfoe wat kan je daar veel mee in dode minuutjes. Zelfs als de trein 3 minuten te laat is kan je je nog vermaken, of iets nuttigs doen, met dit wonderapparaat. Je kan even snel een paar mailtjes verwerken, je social media onderhouden, je agenda bijwerken, je nieuws lezen, of lekker een spelletje spelen. Desnoods kan je er zelfs mee bellen.

[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam]
[voornaam]
[emailadres]
[emailadres]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]
[voornaam1]
[voornaam1]
[email1]
[email1]
[submit]
[submit]
[submit]
[submit]
[formId]
[formId]
[return]
[return]
[formName]
[formName]